Hvad gør du for at undgå stress?

Og hvilke strategier har du, når du føler dig stresset, som sikre dig at du kommer tilbage på sporet igen?

Der er mange svar muligheder, når jeg spørger mine klienter, venner og kolleger. Det handler om at have gjort sig nogle tanker om hvad der virker for en selv.

Hvorfor er det så vigtigt, spørger du måske? Du er nødt til at have en køreplan for, hvad du vil gøre når du mærker stress. Når du er stresset, har du ikke overskud til at lave en handlingsplan. Det er der ikke energi og overskud til. Du skal have lavet din handlingsplan, når du er ovenpå, når du har overskud og du kan se tilbage på de strategier du, indtil nu har haft når du var stresset.

Hvad gør du for at undgå stress?

Og hvilke strategier har du, når du føler dig stresset, som sikre dig at du kommer tilbage på sporet igen?

Der er mange svar muligheder, når jeg spørger mine klienter, venner og kolleger. Det handler om at have gjort sig nogle tanker om hvad der virker for en selv.

Hvorfor er det så vigtigt, spørger du måske? Du er nødt til at have en køreplan for, hvad du vil gøre når du mærker stress. Når du er stresset, har du ikke overskud til at lave en handlingsplan. Det er der ikke energi og overskud til. Du skal have lavet din handlingsplan, når du er ovenpå, når du har overskud og du kan se tilbage på de strategier du, indtil nu har haft når du var stresset.

Både de strategier som hjalp dig, og de som ikke gjorde. Det er vigtigt også at have fokus på de strategier som ikke hjalp dig. Fordi det er de strategier du kan bruge, til at få øjnene op for at du er stresset.
Vi mennesker har det nemlig med at snuppe den nemme løsning, når vi føler os stresset. Strategier som hjælper lige nu og her, men kun kortsigtet. Og som, hvis du fortsætte med at gøre brug af dem, giver dig mere stress.

Eksempler på den nemme kortsigtede løsning:

 • spise slik og søde sager. Sukker dulmer smerte og kvikker op
 • alkohol. Til at falde til ro med og måske glemme smerten
 • overarbejde. Så tankerne tvinges væk fra det som gør ondt
 • falder i staver på de sociale medier. En måde at glemme, og gemme sig på
 • kaffe og cola. Koffein er opkvikkende
 • cigaretter. Nicotin dulmer og er opkvikkende
 • overdreven motion. Tankerne bliver tvunget væk og lykkehormoner bliver frigivet
 • sofaen. Den lette løsning, så er jeg fri for at tage stilling til noget som helst


Føj selv dine egne eksempler på.

Når du har erkendt overfor dig selv hvilke hurtig løsninger du bruger, når du er stresset, kan du arbejde aktivt med at lave dig nogle gode og effektive løsningsmodeller i stedet for.

Løsninger som virker på den lange bane, men ikke er noget kvik fix.

Jeg har spurgt 3 af mine gode kollegaer, om hvad deres egen strategi er for, at undgå stress eller få vendt energien, hvis den er for nedadgående.

Mia Beck Lichtenstein, autoriseret psykolog, PhD og forfatter til bogen "Find træningsbalancen"


For mig er det rigtig vigtigt at prioritere min søvn for at forebygge stress.

Jeg arbejder og træner sjældent om aftenen, fordi jeg får sværere ved at falde i søvn. Derfor forsøger jeg at gå i seng og stå op på samme tidspunkt hver dag, så der er en fast rytme i min søvn. En god nattesøvn betyder, at jeg har god energi, humør og overskud til at klare dagens udfordringer. Hvis jeg derimod sover dårligt (eller for lidt) et par nætter, bliver jeg betydeligt hurtigere stresset af hverdagens opgaver og krav. Det kan faktisk føre til, at jeg sover dårligere, og dermed er der startet en ond cirkel.

Og så er det jo altid godt at kunne sige det lille ord “NEJ”, hvis man vil forebygge stress…! Man får ikke stress af at have travlt. Man får det, hvis man ikke kan nå det hele. Og så er der kun en løsning: "NEJ".

Stine Zink, eksamineret psykoterapeut MPF og skilsmisseekspert. 

Jeg har på egen krop oplevet hvor stressende det kan være at gennemgå en skilsmisse. Efter min skilsmisse har jeg derfor valgt at prioritere min hverdag benhårdt, og sætte min familie i første række.

 • Jeg sørger for ikke at have for mange aftaler i løbet af min arbejdsuge
 • Jeg går ture hver dag
 • Mine børn, kæreste og virksomhed har første prioritet i mit liv
 • Når jeg er presset, har jeg specielt fokus på at tage nogle dybe vejrtrækninger
 • Når jeg arbejder ved min computer eller har brug for at koble af, lytter jeg til afslappende musik

Kate Gallagher Hansen, fysioterapeut og indehaver af MorsKrop.

Som selvstændig på fuldtid, som jeg elsker og brænder for, en kæreste og som mor til to på 3 og 5 år, kræver det ekstra opmærksomhed på mig selv og mit stressniveau.
Mine stresssymptomer viser sig i min nattesøvn og med hjertebanken.

For at forebygge stress..

 • Går jeg  i seng kl. 22.
 • Ingen skærmtid fra kl. 16.00-19.30
 • Min mobil holdes på lydløs undtagen et par timer om dagen
 • Går til Antistress Hot yoga
 • Får jævnligt behandlinger/massager
 • Bevæger mig dagligt
 • Spiser sundt og nærende og NYDER mørk chokolade dagligt!
 • Tager kosttilskud (omega3, probiotika og multivitamin)
 • Drikker næsten kun vand. Nyder et glas vin i weekenden

Mine egne erfaringer

Fordi jeg selv, for 10 år siden har mærket hvad stress kan gøre ved kroppen, er jeg meget opmærksom på symptomerne og mine faldgrupper i min hverdag. Når jeg begynder at kvik fixe, ved jeg at jeg er kommet for langt. Og da har jeg nogle redskaber jeg altid tager fat i.

Det første jeg gør er bevidst at skifte mit fokus i min dagligdag.

 • Når jeg går tur, cykler eller andre fysiske aktiviteter, bringer jeg bevidst fokus ud i kroppen, og mærker hvordan det føles at bevæge sig
 • Jeg mono-tarsker. Jeg er bevidst om kun at gøre en ting af gangen
 • Min søvnrytme er vigtig, jeg skal ligge i min seng kl 22 og står op kl 6, også i weekenderne
 • Også bruger jeg min dagbog, til at få ro og orden på mine tanker

Men husk:
Stress er naturligt, og vi mennesker er skabt til kunne håndtere stress
Stress gør at vores krop og sind bliver kampparat, og kan yde en ekstra ordinær indsat i en kortere eller længere perioder. Men for at overleve, er det vigtigt at den stressede periode, holder op igen. Og at der igen bliver ro