Mine børn må gerne komme sent i seng i weekenden

- de skal også mærke at de har fri.

Jeg kan godt forstå hvis du tænker sådan. Når en hektisk uge er overstået og I er trætte og fulde af indtryk, kan det være rart bare at slippe tøjlerne og lade børnene være sent oppe fredag og lørdag. I går alligevel også sent i seng.

Men det har hverken du eller dine børn godt af.
Børn har brug for rigtig mange timers søvn. Hver eneste dag. Alt efter hvor gammelt dit barn er, så har det brug for mellem 9-14 timers søvn.

Og den skal være regelmæssig. Det vil sige, at de skal stå op og gå i seng på nogenlunde samme tidspunkt.

Hver dag!

Danske børn sover generelt for lidt, specielt de store. Men jeg møder også mange mindre børn, som er meget trætte mandag morgen fordi de har vendt rundt på deres døgnrytme i weekenden.

Mange børn bruger timerne op til de skal sove på....

  • Computerspil
  • De sociale medier
  • Streaming af tv- serier

​Det er sjældent at de fordyber i en bog eller i en dyb samtale med deres ven eller forældre.


Det blå lys fra skærmen, påvirker hjernen

​Når det bliver mørkt udenfor, begynder hjernen at forberede sig på at den snart skal falde til ro. Hvis den bliver bombarderet med indtryk fra for eksempel lys fra en skærm eller en lampe og fysisk udfoldelse lige inden sengetid, bliver den forvirret, og kan have svært ved at finde den ro som skal til for at falde i søvn.

Har du vænnet dit barn til, at det er okay at se tv eller spille computer, inden sengetid, ødelægger det kvaliteten af søvnen. Det tager længere tid om at falde i søvn og søvnen bliver mere urolig. Derfor vågner dit barn op næste dag og er uoplagt.

Hvis du har en teenager i huset, kan det være svært at styre hvor meget skærmtid de har inden sengetid.

Men prøv at vise din teenager denne video med Chris MacDonald, måske det kan hjælpe med at forstå vigtigheden af ordenlig søvn.

Jeg ved godt at det kan det være fristende, at lade dine børn sidde med deres IPad inden sengetid. Så er der ro, og du kan lige nå at få smurt madpakker og ordnet vasketøj.

Men det er lidt ligesom at tisse i bukserne. Det er rart lige nu og her, men om lidt så bliver det virkelig koldt og klamt.

Det er ikke kun deres overskud den næste dag, det går ud over. Det er deres indlæring, sociale kompetencer, fordøjelse og udholdenhed på lange bane det påvirker.
Laver du om på dag og nat i weekenderne?

Tænker du sådan her, når det bliver weekend?

”Endelig weekend. Så kan vi sove længe i morgen.”

Så er du ikke alene. Der er rigtig mange voksne som tænker sådan, og det kan ikke undgå også at påvirke dine børn.

I hverdagen står du måske op kl 6.00, men i weekenden er du længe oppe og sover længe næste dag.

Men du gør dig selv en bjørnetjeneste, ved at bryde din søvnrytme på den måde.


Kender du det?

Du er kommet sent i seng og sover længe dagen efter. Du vågner og føler dig ikke specielt frisk eller veludhvilet. Du sumper resten af dagen og er først frisk sidst på eftermiddagen. Når du skal i seng om aftenen, kan du ikke falde i søvn, for du har alt for meget energi.
Mandag morgen er du virkelig træt, og glæder dig allerede til det bliver weekend. Først midt på ugen er du kommet dig ovenpå weekenden og har nu kun et par dage med en fin døgnrytme inden du igen ødelægger den i weekenden.


Hvorfor nu det?

​Du har fået jetlag.

Din krop er bygget til at have en stabil rytme, både hvad angår søvn, mad, toiletbesøg og lignede. Derfor er det en rigtig dårlig ide at sove længe i weekenderne.

Og sådan er det også for dine børn!


Dine børn gør hvad du gør og ikke hvad du siger

​Hvis du selv har svært ved at komme i seng om aftenen, fordi der er så meget du ikke vil gå glip af, er det også svært for dine børn.

Det er lidt ligesom når du siger til dine børn at de ikke må få slik. Også selv sidder og spiser en stor pose slik hver aften, når de er kommet i seng.

Før eller siden finder dine børn ud af det. Det kan du være helt sikker på. Og så virker din "løftede pegefinger" ikke mere.

Walk the talk

​Hvis du gerne vil lære dit barn bedre søvnvaner, er du nødt til også arbejde med det selv!

Prøv i en periode selv at

  • sætte din skærmtid ned, specielt om aftenen
  • stå op på samme tid hver dag i en måned
  • skru ned for det kunstige lys en time før sengetid

Så bliver det lettere at hjælpe dit barn med sine søvnvaner.


Hvis dit barn i en lang periode har været vant til for eksempel at have skærmtid inden sengetid, kan det være svært at sige ”nej”.

Måske skal du heller ikke fjerne skærmen helt, fra den ene dag til den anden.

Du kan i stedet vælge at skære ned på forbruget, med en halv time ad gangen, for til sidst at fjerne det helt. Også vælge at lade dit barn bruge skærm engang imellem, i stedet for det skal være en vane hver aften.

Tag hellere et lille skridt i den rigtige retning, i stedet for at lave en masse vaner om på en gang. Så er chancerne for succes meget større.

Sov godt!

Her bliver du behandlet som et helt menneske

Jeg kan tilbyde dig kranio sakral behandling, til at hjælpe dig og din krop tilbage i balance.

Se mine priser her

Du kan booke din tid online

Du er også meget velkommen til at ringe til mig på 24 48 04 96 for at booke en tid.

Kundeudtalelser

​Det siger mine klienter

So​phie Ellehuus

"Kan p​å alle måder anbefale Shila til behandling af hovedpine og Migræne. Med enkelte behandlinger har jeg mærket en markant forandring. En blid og nænsom behandlingsform, hvor jeg har følt mig meget try.

Fra ❤️ ​tak"

Kirsten Grauslund

"Jeg vil anbefale søvnkurset, som har hjulpet mig godt på vej til et bedre “søvn-liv”. Angst kom pludselig til at spille en stor rolle i mit liv her i efteråret, og Shila hjalp mig gennem mindfulness til at takle den."

Christina Gade Ebsen

"Shila er en hjertevarm person med overskud til at lytte og spørge ind til ens problemer. Jeg har haft stor glæde af mine behandler hos hende, kan kun varmt anbefale hende 🙂"

Rikke Kvist Andersen

"Jeg har været plaget af hovedpine næsten hver dag al den tid jeg kan huske indtil jeg kom hos Shila. Nu har jeg meget lange perioder helt uden hovedpine men så tager det lige så stille til igen og så bestiller jeg en ny tid! Ca en gang om året"

Jeanette Christensen Skøtt

"Shila er fantastik til at behandle, min krop har ikke haft det så godt, men efter 1 behandling kan jeg tydelig mærke forskel og min krop er i bedring!"

Dafna S. Philosof​

"Shila udstråler ro, tryghed og er meget professionel i sine behandlinger. Jeg kan varmt anbefale hende uanset om det er til helt små babyer eller voksne. Alle kan have brug for og glæde af en omgang kranio sakrel terapi hos Kranioklikken."

Kranioklinikken v/Shila Nielsen​​

CVR: 33275609

​​Lindvedvej 77, 5260 Odense S

Jeg glæder mig til at høre fra dig!

Ring til mig på telefonnummer 24 48 04 96,

​bedst mellem kl 08.00 - 17.00.

​Husk også, at du kan skrive til mig på: info@kranioklinikken.dk.

facebook_blue - copy  instagram_color - copy

Åbningstider

Mandag​

08.00 - 14.00

Tirsdag​

10.00 - 19.00

​​​Onsdag​

08.00 - 16.00

Torsdag​

08.00 - 16.00

Fredag​

08.00 - 15.00